Apicultura,Stupi,Albine,Miere
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


Apicultura,Stupi,Albine,Miere
 
AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Hranirea artificiala la albine

In jos 
AutorMesaj
Andrey
Admin
Andrey


Mesaje : 26
Data de înscriere : 30/03/2011
Localizare : Bailesti, Dolj

Hranirea artificiala la albine Empty
MesajSubiect: Hranirea artificiala la albine   Hranirea artificiala la albine I_icon_minitimeJoi Mar 31, 2011 11:18 am

---Sunt situaţii când în stupină se ajunge la hrănirea artificială a familiilor de albine. Motivele sunt diferite: ajutorarea familiilor fără rezerve de hrană, hrăniri stimulente de primăvară sau sfârşit de vară, ajutorarea roiurilor, perioade lipsite de cules, etc. Acest material se doreşte a fi un ghid pentru apicultorii începători sau avansaţi care nu au stabilită o anumită "tehnologie" în această direcţie. Toate informaţiile prezentate au apărut în literatura de specialitate de-a lungul timpului, sub semnătura unor reputaţi apicultori români. O parte apreciabilă a reţetelor a fost verificată în practică de diferiţi apicultori, dovedindu-se viabile.
---Probabil ştiţi că albinele folosesc trei elemente esenţiale în hrana lor: apa, mierea, păstura. Mierea reprezintă elementul energetic, iar păstura cel proteic. Încă de la început trebuie precizat că hrănirea naturală a albinelor reprezintă calea corectă de urmat; însă după cum am mai spus, nu puţine sunt situaţiile când aceasta trebuie înlocuită.
---Hrănirea artificială a familiilor de albine se face cu: miere, păstură, zahăr, polen, înlocuitori de polen, toate în stare pură sau în diferite combinaţii.
Siropul de zahăr (uz apicol)
---Este un inlocuitor al mierii. Perioada de folosire este cuprinsa intre debutul primaverii (1-10 martie) si inceputul toamnei (maxim 15 septembrie). Siropul de zahar se prepara in urmatoarele concentratii: 1/1, 3/2, 2/1. La 1/1, adica 1 litru apa si 1 kg zahar rezulta 1,6 l sirop de zahar; la 3/2, adica 3 kg zahar si 2 litri apa rezulta 3,8 litri sirop de zahar; la 2/1, adica 2 kg zahar si 1 litru apa rezulta 2,2 litri sirop de zahar.
---Apare intrebarea: ce concentratie folosim? Costica Antonescu recomanda:"cat priveste concentratia siropului, subliniez faptul ca sunt mai avantajoase atat pentru albina cat si pentru crescator, concentratiile 2/1 sau 3/2. Acest lucru se impune prin aceea ca la concentratiile mai reduse albinele consuma mai mult zahar pentru prelucrarea siropului "mierea" (20% zahar in cazul concentratiei 1/1 si numai 10% in cazul concentratiei 2/1). In schimb la completarea rezervelor de hrana in decursul primaverii sau in cazul hranirilor medicamentoase se foloseste siropul in concentratie de 1/1."
Mod de preparare:
---Siropul de zahar se prepara la rece sau la cald. Cand preparam siropul la rece, punem in vas apa necesara si apoi turnam zaharul in reprize, amestecand continutul pana la dizolvarea totala. Insistam asupra faptului ca zaharul trebuie dizolvat total, in caz contrar aparand cristalizarea "mierii".
---Prepararea siropului la cald se face incalzind apa necesara pana la fierbere, dupa care se ia vasul de pe foc si se inglobeaza in reprize prin amestecare zaharul.
---Aceasta metoda este mai practica si mai rapida. O indicatie care trebuie respectata intotdeauna: nu fierbeti siropul pentru ca aveti toate sansele sa cristalizeze.
Mod de folosire:
---Completarea rezervelor pentru iernat: aceasta lucrare incepe pe 1-5 august si are ca termen de finalizare data de maxim 20-25 august (cu cat mai repede cu atat mai bine). Se folosesc doze de 2-2,5 litri de sirop 2/1 sau 3/1 sau doze mai mari daca albinele reusesc sa preia cantitatea. Completarea cu sirop se face dupa ce s-a reorganizat cuibul urmarindu-se in special capacirea mierii depozitate.
---Hraniri de salvare, stimulare in primavara: cu sirop 1/1, concomitent cu reducerea cuibului si impachetarea de primavara.
---Hranirea si stimularea roiurilor: in doze zilnice de 200 g sirop/zi pana la aparitia unui cules natural.
---Hraniri medicamentoase de primavara, vara sau toamna; concentratie 1/1 conform prospectului.
---Hraniri de stimulare la sfarsitul verii (august); concentratie 2/1 in doze mici, zilnice.
---Alte situatii de urgenta aparute in stupina.
---De retinut: Cea mai avantajoasa concentratie este 2/1 sau 3/2. Siropul nu se fierbe sub nici un motiv.
Adaugati 2 g sare de lamaie/litru sirop pentru o buna invertire a zaharului. Se administreaza dupa nevoi, insa trebuie stiut ca in ce priveste calitatea este sub miere.

Pasta de zahar pudra si miere

---Un alt produs cu o eficienta mare,consumat cu placere de albine,usor de preparat si administrat este pasta de zahar pudra si miere.La preparare se vor avea in vedere urmatoarele:folosirea unui zahar pudra de calitate;mierea sa provina de la familii sanatoase;mierea sa nu fie cristalizata(sau cristalizata fin,de consistenta untului).
---Mod de preparare : In principiu se procedeaza amestecand la rece 4 parti de zahar pudra si o parte miere (mierea usor incalzita).Framantarea se face energic,trebuind sa rezulte un produs de consistenta aluatului.Corectia produsului se face prin adaugare de miere,daca este prea tare sau de zahar pudra daca este prea moale.Este recomandat ca pentru o mai buna invertire a zaharului sa se aduge si 1-2 g sare de lamaie pe kg.
---Mod de administrare : Pasta se administreaza sub forma de turtite a 0,2-1 kg,asezate pe folii de plastic gaurit,tifon,etc.,deasupra ramelor,unde albinele au acces direct.Se poate folosi in tot timpul anului,in toate cazurile,mai putin la hranirea de completare.In aceasta pasta se pot ingloba polen,inlocuitori de polen,ceaiuri medicinale,Protofil,medicamente,etc.Este ideala pentru hranirile de stimulare sau de salvare a familiilor ramase fara provizii in timpul iernii sau primaverii.

Zahărul pudră, ceaiurile medicinale, lichefierea mierii zaharisite

---Obţinerea zahărului pudră: În diferitele reţete, zahărul pudră este un component de bază. Obţinerea lui se face prin prelucrarea zahărului tos, care se poate măcina cu o râşniţă universală (manuală). Deoarece măcinarea este destul de dificilă, recomandăm procurarea unei râşniţe mari, care poate fi acţionată manual sau de un motor. În literatura de specialitate se recomandă mărunţirea zahărului pe o placă dură, cu ajutorul unei merdenele. Din fericire, pentru stuparii care nu au timp pentru această lucrare, există în comerţ zahăr pudră gata preparat, care în ciuda faptului că este substanţial mai scump, elimină "bătăile de cap".
---Ceaiuri medicinale: Dupa cum ati observat, in toate preparatele, indiferent de consistenta lor se poate ingloba si o anumita cantitate de ceai medicinal. Acest ceai este benefic albinelor, catre sfarsitul iernii sau in primavara, combatand cu succes nosemoza.
---Ceaiul medicinal se obtine prin infuzie din urmatoarele plante: sunatoare, cimbrisor, isma, musetel, coada soricelului, roinita, etc. Obtinem ceaiul folosind 3-4 g din fiecare planta uscata. In prealabil plantele se umezesc cu 0,150 l apa si dupa 10-15 minute turnam apa clocotita in cantitate de 0,850 l. Din acest ceai folosim dozele necesare, cu mentiunea ca pastrarea lui la frigider nu trebuie sa depaseasca 48 ore.
---Lichefierea mierii: Mierea cristalizata( zaharisita), folosita in diferitele retete trebuie lichefiata, pentru ca altfel albinele nu consuma cristalele mari si se inregistreaza o mare risipa de hrana. Doua sunt regulile de baza in aceasta lucrare: nu incalzim mierea mai mult de 45 grade C; nu lichefiem mierea la flacara directa, ci doar cu vasul introdus intr-un alt vas cu apa care fierbe. In rest....nimic mai simplu.

Sus In jos
https://apicultura.board-directory.net
 
Hranirea artificiala la albine
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Despre albine
» Boli albine
» PREPARAREA SIROPULUI DE ZAHAR PENTRU ALBINE
» VIATA FAMILIEI DE ALBINE PE PARCURSUL ANULUI
» Despre apicultură, albine, miere şi stupari

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Apicultura,Stupi,Albine,Miere :: Hranirea artificiala la albine-
Mergi direct la: